5 tips som ökar ditt barns läslust

HemVäck läslustenTips

Råd och tips från Laura Olsson, legitimerad Logoped, om hur du som förälder kan hjälpa dina barn att hitta läslusten.

Du är viktigast för barnets läslust


Du som förälder kan göra många enkla saker för att stärka ditt barns läslust. Det kanske till och med är så att du är den som kan göra allra mest för läslusten. Ett barn som läser – utan tjat – är nog något de flesta föräldrar hoppas på. Läsning är viktigt både för att klara skolarbetet men även för att förstå sig själv och andra människor bättre. Läsning ger nycklar till många av livets olika sidor. Hur kan man då som förälder väcka barns läslust, redan innan barnet börjar skolan?

Läslusten hänger ihop med språkutvecklingen

Läslusten grundas redan när barnet är en bebis. Eftersom läsning bygger på språket så är barnets språkutveckling väldigt viktig för hur barnet senare kommer kunna läsa. Ett bra sätt att stötta språkutvecklingen är att läsa böcker. Genom böckerna lär sig barnet nya ord och får höra tydligare tal än till vardags. Barnet får också höra mer komplicerade meningar och lär sig att många meningar tillsammans kan bli till en berättelse. Komplettera gärna egen läsning med att lyssna på böcker i läs-appar för att tillfredsställa hungern efter böcker!

Praktiska tips för att hitta läslusten


1. Visa barnet att du själv tycker om att läsa.
Det första du behöver göra är att visa att du själv tycker om att läsa böcker. Detta kan göras på många sätt. Eftersom barn gärna gör som vuxna gör så är det bra om du är en läsande förebild. Ha böcker framme, läs dem när barnet är i närheten och prata om dem både med barnet och andra vuxna så att barnet förstår att läsning är något intressant, roligt och viktigt.

2. Se till att barnet har många böcker att välja mellan.
Ett annat tips är att se till att det finns många olika böcker hemma som barnet har tillgång till. På så vis kan barnet själv hitta böcker som hen gillar. En bok passar ofta ett barn omsvårighetsgraden är lagom och om det finns något som barnet kan känna igen sig i. Det är bättre att ta en bok som är enklare än en bok som är för svår, annars kan barnet lätt tappa intresset. Prova dig sedan fram med lite längre och svårare böcker efterhand.

3. Ge er tid att läsa tillsammans.
Ett tredje tips är att skapa tid för läsning tillsammans. Kanske har ni redan en rutin vid läggdags då ni brukar läsa? Hitta en tid som passar för er familj. Det viktiga är att du ser till att det finns en ledig stund varje dag då det är lugnt och tyst så att du och ditt barn kan få ro till att sjunka in i boken. Gör det gärna så mysigt som möjligt för er båda två. Sitt bekvämt och njut av boken och varandras sällskap. Varje lässtund lönar sig, i form av mindre kämpande när barnet får läsläxa i skolan. Genom era bokstunder får barnet intresse för böcker och ett stort försprång i läsinlärningen.

4. Prata om boken ni läser.
Ytterligare ett tips är att prata med barnet om boken som ni läser. Det är nu barnet verkligen uppfattar att det finns en anledning till att läsa. All positiv tid som du och ditt barn delar njuter barnet av – om det blir en härlig stund tillsammans med en bok så lönar det sig verkligen. Det ärockså i samtalet med någon annan som boken får liv och barnet kan relatera till den och förstå den och det blir roligt att läsa på riktigt. För visst vill väl du gärna berätta för andra om du har läst en bok, oavsett om den var bra eller dålig?

5. Öppna och nyfikna boksamtal hemma: ”Jag undrar ... ”
För att väcka lusten att prata om böcker är det bra att ställa öppna frågor till barnet. Det är viktigt att de signalerar nyfikenhet för barnets tankar, och att det inte känns som något slags förhör. Ett bra sätt att fråga är att börja med ”Jag undrar ...”. Då ställer du inte frågan direkt, utan visar mer att du är nyfiken på något. Det hjälper barnet att komma igång att fundera och berätta om sina tankar.

🔊

Pinos affär

Av Agneta Norelid, Eva Pils, Kenneth Andersson

I Pinos affär finns många saker. Kön är lång men alla får inte vad de vill ha. Vad händer om man inte kan betala? Det är spännande att handla i Pinos affär. Kom och köp i Pinos affär! Läs mer

Läs i Lylli appen

🔊

Dom som bestämmer

Av Lisen Adbåge

På gården finns 'Dom som bestämmer' och 'Vi som inte får vara med'. Men varför bestämmer alltid dom som bestämmer? Och vad ska vi som inte får vara med göra för att få vara med? Eller vänta nu... Vill vi ens vara med? Vi kanske bara vill vara ifred. Läs mer

Läs i Lylli appen

🔊

Badbaljan – En historia om allting

Av Per Gustavsson

Lotten badar i badbaljan. Det är härligt. Tänk om det inte fanns vatten! Då skulle det inte finnas något liv, säger pappa. Och Lotten har hört om planeterna. Och hon vet att djuren krälade upp på land sen, det berättar hon för pappa. Och så kom rovdjuren och pansarhajen som åt med jättestora tuggor fast man inte får det. Det fanns jätteknasiga djur på den tiden, till exempel en katt som såg ut som en tiger fast som bara åt frukt. Små barn ställer stora frågor. Här finns några svar i ett samtal mellan en liten flicka och hennes pappa. Tillsammans berättar de om hur allt kom till. Läs mer

Läs i Lylli appen

Nu börjar äventyret

Lylli är appen med 1000+ barnböcker som kommer till liv med ljud och bild. Prova gratis, avsluta när du vill.
Kom igång